Tentoonstelling ‘Beyond the bubble’

Into the Great Wide Open & Kunstenlab onderzoeken de rol van kunst op het festival Wat is de positie van kunst op een festival? Draagt kunst bij aan de kracht van de ‘bubbel’ die het festival is of prikt zij hem juist door? Kunstenlab en Into the Great Wide Open (ITGWO) gingen een bijzondere samenwerking aan en vroegen 3 kunstenaars om dit interessante spanningsveld te onderzoeken. Maze de Boer, Wouter Klein Velderman en Hidde van Schie maakten ieder een voorstel voor een kunstwerk. Het project van Hidde van Schie 'Welcome to the jungle' is uitgevoerd tijdens Into the Great Wide Open in september dit jaar. De tentoonstelling ‘Beyond the Bubble’ toont de resultaten van dit project over de relatie beeldende kunst en festivals.

Nu de beeldende kunst definitief doorgedrongen is tot de festivalsector, is de vraag relevant wat deze verandering van context betekent voor de kunst, kunstenaar, publiek en opdrachtgever. Het festival is enerzijds te beschouwen als een fantastische nieuwe tentoonstellingsplek waar veel publiek op afkomt. Tegelijk dringt zich de vraag op of het kunstwerk soms niet veel meer is dan een decorstuk, een side-kick als er even géén concert gaande is en waar belevenis belangrijker is dan betekenis. Maar in hoeverre komen dan specifieke rollen van de hedendaagse beeldende kunst als commentator, kritische bevrager en spiegel in het gedrang? 
 
Hidde van Schie  
Eenzelfde conceptueel vertrekpunt heeft het werk van Hidde van Schie. Zijn voorstel om het rocknummer Welcome to the Jungle van de Amerikaanse popband Guns ’n Roses 4 uur lang achter elkaar op te voeren is afgelopen editie van itgwo daadwerkelijk uitgevoerd. De registratie van deze toch enigszins subversieve performance is vervat in een spannende installatie die in de tentoonstelling is te zien.  
 
Maze de Boer  
In de tentoonstelling toont Maze de Boer een collage gebaseerd op zijn voorstel om een oplichtend reuzenrad als readymade te presenteren tijdens het festival Into the Great Wide Open op Vlieland. Door het rad voor en na het festival te laten functioneren en tijdens het festival niet toegankelijk te maken, draagt het niet alleen bij aan de bewustwording van de festivalcontext, maar wordt bovendien de eilanders de ervaring gegund, en de bezoeker de fantasie.  
 
Wouter Klein Velderman  
Wouter Klein Velderman heeft zijn voorstel om een 60 meter lange zeppelinvorm hangend tussen de bomen van het Vlielandse bos omgevormd tot een autonoom werk voor in de tentoonstellingsruimte. In het schetsontwerp kon de bezoeker de binnenruimte van de zeppelin ervaren en verschafte deze de intimiteit en aandacht die nodig zijn voor het houden van socratische gesprekken. 
 
Tentoonstelling 'Showtime in 10 minutes'  
In aansluiting op de tentoonstelling 'Beyond the bubble' exposeert fotografe Isabelle Renate la Poutré in de Projectruimte & Kunstenlabsteeg. Isabelle Renate la Poutré volgde artiesten als Kyteman, Roosbeef, De Staat en Typhoon en legde niet alleen optredens vast, maar juist ook ‘the unseen’: het onderbuikgevoel, dat wat zich achter de schermen afspeelt. Rauw en eigen, met een grove korrel en vaak zwart-wit, maar tegelijk warm en persoonlijk. Ze verstaat de kunst van het zichzelf onzichtbaar maken. Backstage hebben artiesten niet in de gaten dat ze er is, later voelen ze de kracht van het moment in haar beelden terug. 
 
Opening 
Op zondag 15 oktober om 16.00 uur worden beide tentoonstellingen feestelijk geopend in aanwezigheid van de kunstenaars. Nienke Korthof, programmeur beeldende kunst Into the Great Wide Open opent de tentoonstelling 'Beyond the bubble'. 

Geplaatst

donderdag 12 oktober 2017 | 12.19 uur

Laatst gewijzigd

donderdag 12 oktober 2017 | 13.30 uur

Auteur

Upload Website